Annons:
Etikettallmänt
Läst 5847 ggr
Luecca
2011-05-21 00:21

Hund i varm bil - återkommande sommarproblem!

Varje sommar hör eller läser vi att det dör hundar i för varma bilar. Hundar svettas inte som människor och klarar därför inte av den värme som vi gör. Detta är särskilt nåt som vi med bulldoggar bör tänka på då våra hundar inte har samma möjlighet att svettas som övriga raser. Låt det här bli första sommaren då ingen hund dör i en varm bil!

Det ständigt återkommande problemmet i sommartider. Människor tar med sina hundar i bilen när de ska någonstans och inser inte hur varmt det faktiskt blir eller också så ställer man bilen i skuggan och tänker inte på att solen flyttar på sig.

Tecken på en överhettad hund

Hundar svettas inte genom huden som vi människor gör utan endast via trampdynor och mun. Det är därför som de så fort blir överhettade.

Då en hund blir varm börjar den flåsa och när vämern stiger ytterligare så blir hunden stressad och orolig och börjar flåsa ytterligare. Till slut så blir det en cirkulationskollaps i kroppen vilket innebär att vissa organ slutar fungera. Hjärtat orkar helt enkelt inte pumpa runt det blod som krävs.

Vad kan du göra om du ser en hund i en varm bil?

Först och främst så ska man alltid ringa polisen! Du kan även SMS:a bilnummret till 72503 så får du sms om bilägarens namn och stad. Då kan du förhoppningsvis ta reda på ett telefonnummer.

Är det akut så får du, enligt brottsbalken (24:4) handla i nöd och slå sönder bilrutan för att snabbt få ut hunden. Man bör ha ett vittne som kan intyga att det var stor fara för hunden.

Skriv ut flera ex av "lathunden" och ha i plånboken! Dela ut till dina vänner!

Låt det här bli första sommaren då ingen hund dör i en varm bil!!

Källa: www.skk.se, www.hundsport.se

/Rebecca, sajtvärd på Bulldogg iFokus

Annons:
Honestyisdead
2011-06-07 12:45
#1

ALdrig fel att påminna!

Luecca
2011-06-07 19:21
#2

Precis! :) Till och med på utställningar så ropar de ofta i högtalarna om hundar i bilar. helt otroligt att folk fortfarande inte fattar!

/Rebecca, sajtvärd på Bulldogg iFokus

LinaK
2011-06-08 17:10
#3

Jätte bra artikel! Förstår bara inte dom som lämnar sina hundar i bilen en varm sommardag, dom borde inte få ha hundarSkrikandes

// Lina - VärdBichon Kolla gärna in min blogg:
http://linaalgotsigge.blogg.se

Luisa
2011-06-14 21:42
#4

en liten fråga, hur vet man att det är en nödsitration? (stavning) alltså hur vet man att man när man ska slå in rutan?

Luecca
2011-06-15 21:21
#5

#4 det är en bra fråga. Jag var tvungen att fundera på den ett litet tag. Glad Jag skulle säga såhär, om jag hade varit tveksam så hade jag haft bilen under uppsikt ett tag och observerat hunden.

Om jag säger såhär, min ena hund hyperventilerar och skakar alltid när han åker bil. Han hatar bilåkning så han dregglar och det skvätter på rutor osv. Hade någon sett honom så kunde man absolut tro att han var på väg att få värmeslag…

Men om man ser en bil som står i solen och tittar på den ett tag så kommer man att märka hur solen är, hur den rör sig, om ingen människa verkar höra till bilen, hur hunden beter sig osv…

Om det är en varm dag, en bil i solen där en hund ligger helt stilla, då är det extremt jättebråttom att få ut hunden…

Och man ska alltid ta ett vittne till hjälp! Då är ni två som kan komma fram till om det är en nödsituation. Glad

/Rebecca, sajtvärd på Bulldogg iFokus

Luisa
2011-06-17 18:18
#6

#5 tack nu behöver jag inte fundera längre hehe :)

Annons:
fliza
2011-06-26 21:42
#7

Jag brukar alltid springa före mamma till bilen där hundarna väntar om det är super varm och så för jag är rädd att de ska bli för varmt.

Och mamma har haft gätte många hundar ! <3

Medarbetare på Barnens iFokus. Jedward iFokus JEDWARD

Edward: "John was on this earth before me, it was like oh look it's a boy...oh look it's John and Edward!"  JEDWARD 

 

Upp till toppen
Annons: