Allmänt

Kort om Engelsk bulldogg

2011-09-28 23:22 #0 av: Chilli10

En sammanfattning av rasen Engelsk Bulldogg.

FCI-nummer 149.
Rasgrupp 2, Schnauzer och pinscher, molosser och bergshundar samt sennenhundar.

Ursprungsland/hemland: Storbritannien

Storlek/vikt: Vikt för hanhund är 25 kg, för tik 23 kg.

Färg: Enfärgad eller enfärgad med svart mask eller svart nosparti. Brindle, röd i olika nynaser, fawn, blekgult, vitt och vitt med någon av tidigare nämnda färger.

Kort om rasen: Engelsk bulldogg är Englands nationalras. Som framgår av namnet har den förr använts till tjurhetsning (strid mellan hund och tjur) som innebar att hunden skulle bita sig fast i tjurens mule och hänga kvar för att trötta ut tjuren. Speciella krav ställdes på hundens utseende för att denna verksamhet skulle kunna genomföras. Tjurhetsning förbjöds i lag 1835. Rasen föll därefter nästan i glömska men entusiaster som ville behålla den avlade fram rasen till en fredlig sällskapshund. Därmed tog den moderna bulldoggen form, men dess nuvarande utseende har tämligen litet gemensamt med forna tiders hetshund. Den engelska bulldoggen ger intryck av beslutsamhet, styrka och aktivitet. Rasen skall vara alert, djärv, lojal, pålitlig och modig. Dess uppträdande skall vara oförskräckt men den skall ha ett tillgivet kynne.

Ur Standard för Engelsk bulldogg

Författare: SaraC

 

Anmäl
2012-05-21 18:19 #1 av: Smullis

söt

 

Anmäl
2012-06-17 15:35 #2 av: Joie

Heej! Jag undrar vad hunden på bilden har för färg(om den har någon teckning eller något) och om engelsk bulldoggar är lättlärda :))

Anmäl
2012-07-14 22:19 #3 av: NiklasTyreso

Den engelska bulldoggen förvandlades på 50 år otroligt mycket.

Målade bilder av engelska bulldoggar under 1800-talets första hälft visar hundar liknande stafforshire bullteriers, amstaffs eller boxerliknande hundar.

Fotografier från sekelskiftet 1900 visar hundar mycket lika dagens engelska bulldog. Selektiv avel gjorde stark inverkan på utseendet, men envisa rykten om att enstaka mopsar korsades in är inte heller helt otroliga.

Anmäl

Bli medlem på iFokus

För att kunna delta i diskussionen måste du bli medlem på iFokus. Det går snabbt, enkelt, och kostar ingenting. Medlemskapet ger dig tillgång till över 300 sajter.