2013-01-30 23:14 #0 av: mollymay

Här kommer lite allmänna och basic skötseltips för din bulldogg. Vissa saker kan verka självklara men det är alltid bra att köra en ordentlig genomgång av sin hund med jämna mellanrum. Från topp till tå!

BAD
Bulldoggar ska inte duschas och badas i onödan (såvida de inte varit ute och rullat sig i diverse otrevligheter) gör man detta för ofta så blir pälsen och huden torr och fjällig.

Om du behöver använda schampo så se till att köpa ett ordentligt hundschampo då hundars hud har ett annat pH-värde. Skölj av med ljummet vatten då varmt vatten också är uttorkande.

PÄLS
Den släta, korthåriga pälsen brukar ju inte vara speciellt svår att hålla efter, men om hunden fäller mycket kan du borsta igenom pälsen för att få bort överflödigt hår, passa på att knåda lite extra så blir det grooming och massage i ett - alltid uppskattat!

ÖRON
Det är bra att kolla igenom öronen ofta så att allting ser bra ut och det inte ligger en massa smuts och gror. Om det ser smutsigt ut så kan du fukta en bomullspad och torka i och runt örat där du kommer åt. Använd inte tops att pilla med långt ner i hörselgångarna då kan du göra mer skada än nytta genom att pressa ner smutsen ännu längre in.

Det ska inte lukta illa i hundens öron, gör det det så kan det vara svamp eller en infektion. Andra symptom på en öroninfektion är om hunden skakar mycket på huvudet, kliar och går runt med snedvridet huvud – åk i så fall till veterinären.

ÖGON
Ögonen på bulldoggar är ju väldigt utsatta och det är viktigt att hålla rent runtomkring. Även här kan man använda en fuktad bomullspad och försiktigt torka runt ögat och i vecket som går precis under ögat där det oftast rinner ner tårvätska. Passa på att kolla så att ögonen ser pigga, klara och lagom blanka ut.

TÄNDER
Hundar ”borstar” sina tänder själva genom att tugga på råa ben och tuggben. Detta tuggande tar bort plack och gör att de får bättre andedräkt. Plack är små beläggningar med foderrester och bakterier och om det får ligga kvar på tänderna så blir det efter ett tag till tandsten, så någon gång ibland kan man dock behöva köra en omgång med tandborste och speciell hundtandkräm för att få bort placken på svåråtkomliga ställen.

KLOR
Det är vitkigt att klorna inte är för långa på en hund, de kan få problem med att gå på hårda underlag och i värsta fall så kan klon fastna någonstans och brytas av! Använd en skarp kloklippare och klipp lite och ofta så växer inte pulpan så långt ut i klon.

 

Lycka till och passa på att göra alla ”småkrångliga” moment som kloklippning och öronrengöring till mysstunder för dig och din bulldogg!

Bildkälla: Maries Hundvård
http://www.marieshundvard.se/30150542