Annons:
Etikettfoder
Läst 12708 ggr
KungMilton
2013-08-12 20:04

Foder till fralla med klåda

Hejsan!

Vi har en frallahane som kliar sig och slickar sig om tassarna väldigt ofta. Började fundera på om det kunde vara fodret och ju mer jag har läst om det så verkar det vara det enda rätta.
För tillfället äter han BritCare Lamm & ris. Han har inga problem med magen, den fungerar perfekt just nu förutom små frallafisar som man får stå ut med ;)

Har läst att färsk foder eller foder med låg proteinhalt ska vara det bästa, men är bara allmänt förvirrad då de flesta har problem med magarna och inte klåda.

 Så vad ska man välja i denna enorma foderdjungel?

Annons:
kalindas
2013-08-12 20:09
#1

Har du kollat så det inte är furunkulos han har mellan tassarna. Det är väldigt vanligt på eng. bulldog och jag tror det är vanligt på frallorna också.
http://www.doggyrapport.se/doggyrapport/09/rapport0409.pdf

Ang. allergi så kolla så det verkligen är ett riktigt lamm och ris foder hu har. En del foder står att det är lamm och ris men innehåller massa annat.

Förslagsvis på foder så skulle jag om det var torrfoder köpa James Wellbeloved för den har bara en proteinkälla.
Annars köp Nordic hundmat och välj det spannmålsfria.

/Elisa

KungMilton
2013-08-12 20:25
#2

Var hos veterinären och han sa att vi skulle bada honom med Vetriderm Chlorhexidine Cleansing shampoo och se om det blev bättre men har tyvärr inte märkt någon skillnad än iallafall :/

Fodret han får ska vara fritt från soja, fläsk, nöt, vete, majs och gmo och det står att det är hypo-allergenic så man tycker ju att det ska hjälpa.

Jannis
2013-08-14 22:34
#3

Hej!

Jag hade samma problem med min frallakille som är född 2007.  Han började klia sig mycket i ansiktet och slickade och naggade sina tassar som var vinröda mellan trampdynorna, särskilt mycket på framtassarna när han var i ca 1,5-årsåldern. Vände mig till min lokala veterinär som skrev ut en kortisonsalva som skulle lindra klådan och det gjorde den ju men gjorde inget åt orsaken. Efter att ha hållit på med den här salvan en tid vände jag mig därför till specialist (veterinärdermatolog) på Blå Stjärnans Djursjukhus i Göteborg. Hunden var då lite över 2 år gammal.

Undersökningen uteslöt parasiter men visade att hunden led av atopisk dermatit  d v s allergi förorsakad av luftburna allergener och födoämnesallergi. Han var allergisk mot husdammskvalster, vilket är den vanligaste orsaken, och förrådskvalster och det är vanligt att hundar med atopi också är foderallergiker. Nöt, gris och mejeriprodukter i detta fall.

Ordinerades kortison och ett hypoallergent foder (Hills z/d). Kortisonet gjorde underverk och klådan försvann som i ett trollslag. Underbart, för det är ett helvete att se sin stackars hund tidvis klia sig som besatt! Fodret tyckte han nog var rätt gott men han var ständigt lös i magen. Tidigare hade han fått Standart Vilt och var då väldigt bra i magen. 

Rekommenderar att du söker specialist eller hittar en veterinär som är intresserad och kunnig på området så att din hund får en korrekt diagnos och rätt behandling, det sparar både tid och pengar och förkortar lidandet för både hunden och dig. Kan varmt rekommendera boken "Hundens hud" av veterinär Susanne Åhman som är specialist i dermatologi för hund och katt. Boken finns att köpa hos en välkänd nätbokhandel och är väl värd pengarna och borde finnas i varenda hundägares bokhylla.

Den Franska Bulldoggens vanligaste hudsjukdomar är allergier och demodikos enl. Susanne Å.

Idag mår min älskade hund ganska bra. Han har varit kortisonfri i ett år och det är skönt, för det kan ge svåra biverkningar förutom fetma och tunnhårighet. Han kliar sig fortfarande lite ibland och får öroninflammationer då och då, det ingår i tillståndet, men det ingenting mot hur det har varit. Sin päls har han också fått tillbaka.

Foder Brit Care Salmon & Potatoes som också är snällt mot hans känsliga mage. Får också lite extra kött som lammhjärta, kycklingmage och hjortkött. Ibland rått, ibland kokt, han är lite lynnig när det gäller det. Fiskolja (inte torskleverolja) är mycket viktigt, lax eller vitfiskolja. Det gäller att stödja immunförsvaret som ju är nedsatt hos atopiker. En 1/2 tesked brännässlepulver dagligen blir det också, ett bra vitamintillskott. Helst vill jag att han ska äta rått kött, det finns ju fryst rått helfoder i korvform eller som biffar men han vill inte ha det, tyvärr, för det vore det allra bästa och naturligaste för en hund.

Behandling i övrigt  är täta schamponeringar, var 14:e dag för min hund, för att skölja bort allergener ur pälsen. Sommartid Prob schampo som hjälper till att hålla fästingar borta ihop med sommadedeon på ett giftfritt sätt. Allermyl, ett utmärkt schampo som säljs av veterinärer både på nätet (VetZoo.se t.ex.) och kliniker. Allermyl är ett specialschampo för behandling av hundar med atopi. Jag använder det mest till hans tassar 1 till 2 ggr/vecka eller oftare om det behövs. Bäst efter sista promenaden på kvällen. Ställer hunden på duschmattan i badkaret och tvättar ren tassarna ordenligt och sköljer. Masserar sen in Allermyl så det blir ett rikligt lödder som skall verka i minst 10 min. (tidtagning rek. ska vara noga) innan det sköljs ur ordentligt och torkas torrt. När tassarna är helt torra; man får vänta ett tag på den sista fukten i tassarna försvinner, man kan inte gnida dem kruttorra med en handduk, sen på med Allerderm spot-onlösning från samma tillverkare som Allermyl (Virbac).

Klorhexidin är uttorkande så det använder jag inte på tassarna. Allermyl torkar ut lite grand men inte alls lika mycket.

Ovan beskrivna fungerar för min hund och han har inte mycket besvär av sitt tillstånd. Men det kan vara mycket individuellt så man får prova sig fram. Om det visar sig att din hund lider av atopi (hoppas inte det) är det inte fel att skaffa luftrenare, en bra dammsugare med filter som renar utsläppsluften och är tät, behöver inte kosta skjortan. Helst inga mattor på golven, i alla fall inga långhåriga dammsamlare av ull. Fällar och bäddar bör tvättas varje vecka och dammråttorna hållas borta. Ett jäkla jobb helt enkelt med en allergisk hund men vad gör man inte för sin vän.

Hoppas att du kan hitta något användbart i denna långa harang som bygger på snart 4 års erfarenhet att leva med en allergisk hund.

Hälsningar Jannis

kalindas
2013-08-15 09:20
#4

#3
Bra info! 🙂
Min kusin hade liknade på sin Eng. Bulldog. Han fick när han var yngre en spruta var 6:e månad som innehöll något vaccin som gjorde att hans immunförsvar började arbeta bättre.
Kommer tyvärr inte ihåg vad vaccinet hette, men hon fick det via Våxtorps djurklinik i Laholm http://www.vaxtorpsdjurklinik.se/

/Elisa

KungMilton
2013-08-22 12:00
#5

#3

tack för all information!
Har läst runt en hel del om kvalsterallergi och är nästan helt säker på att det är det. Har bokat tid hos veterinären nu och hoppas verkligen vi hittar orsaken till hans klåda. 

Bytte till vom färskfoder men han blev stenhård i magen, och bajsadde nästan ingenting så gick tillbaka till britcare igen eftersom vi fortfarande hade hemma. Men har kollat runt lite och tror att james wellbeloved kanske kan vara något. Men hoppas att veterinären kan komma fram till något så vi kan få en diagnos och börja jobba utifrån det :)

Tack för all hjälp!

Upp till toppen
Annons: